اشتغال و درآمد در استان قم
اشتغال و تورم
بر اساس نتایج آمارگیری از نیروی کار استان قم در سال 1391 نرخ بیکاری استان 11?3 درصد و 1 درصد پایینتر از نرخ بیکاری کشور است. نرخ مشارکت اقتصادی در استان هم 34?6 درصد و 2 درصد پایینتر از نرخ کشوری است. شاخص تورم در شهرهای استان قم در سال 1391، 30?6 درصد و 1 درصد پایینتر از نرخ کشوری بوده است؛ نرخ تورم روستایی استان هم 28?7 درصد و 6 درصد پایینتر از نرخ کشوری بوده است.
درآمدهای استان
در سال 1391 درآمدهای عمومی استان حدود 2?037 میلیارد ریال بوده است که نسبت به سال 1390 دارای رشد 33 درصدی بوده است. سهم استان قم از کل درآمدهای کشوری 0?75 درصد است. تولید ناخالص داخلی استان یا GDPR هم در سال 1389، 46?672 میلیارد ریال است که حدود 1 درصد از کل تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل میدهد.
صنعت و معدن
استان قم تنوع معدنی زیادی دارد و در حال حاضر 14 نوع مواد معدنی در استان قابل استخراج هستند. سنگهای ساختمانی، نمک، گچ، گاز طبیعی و نفت مهمترین معادن استان هستند. از مجموع 103 معدن کشفشده در استان قم، تعداد 72 معدن در حال فعالیت هستند. مرکز بهرهبرداری ذخایر گازی سراجه قم که در فاصله? 60 کیلومتری شرق شهر قم واقع شدهاست؛ دارای توان فرآوری 4?1 میلیون متر مکعب گاز در روز است و بخش مهمی از گاز مصرفی شهر قم را تأمین میکند. مایعات گازی تولیدشده در این واحد بهرهبرداری، به پالایشگاه تهران منتقل میشود. مرکز بهرهبرداری سراجه قم در حال توسعه جهت ذخیرهسازی و تولید گاز به میزان 5?4 میلیون متر مکعب در روز است.
قدمت صنعت در استان قم به سال 160 هـ.ق. بازمیگردد. از سال 1328 خورشیدی به بعد صنایع دستی و سنتی در استان رواج بیشتری گرفت و کارگاههای مختلف گیوه چینی، آینه سازی، نمدمالی، تولید کفش، مبلسازی، تولید بخاری، آهنگری، حلوایی، صابون سازی، فرش دستباف (ابریشم)، متقالبافی و سوهانپزی راهاندازی شد. یکی از مهمترین صنایع دستی که با اسم قم پیوند خورده سوهان قم میباشد که مبدأ پیدایش اولیه? آن در هندوستان بوده و سپس در زمان ناصرالدین شاه وارد قم شده است.
منبع: ویکی پدیا قم